De financiële markten verwerkten verder weer een stroom aan bedrijfsresultaten en economische cijfers. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent hoger op 469,39 punten.
De MidKap klom 0,4 procent tot 697,54 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent, Frankfurt zakte 0,2 procent.
Wolters Kluwer groeit digitaal
Uitgever Wolters Kluwer (+2 procent) heeft zijn omzet in de eerste negen maanden verder opgevoerd. De toenemende verkoop van digitale producten compenseerde de verdere krimp van print.
Wolters Kluwer gaf woensdag aan dat de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar 17 procent hoger was dan een jaar eerder, zonder concrete bedragen te noemen. Die sterke groei was vooral te danken aan wisselkoerseffecten. Op vergelijkbare basis namen de opbrengsten met 3 procent toe.
De vergelijkbare groei bij digitale producten bedroeg 6 procent. Het aanbod van Wolters Kluwer bestaat nu voor 71 procent uit digitale producten.
Wolters Kluwer hield vast aan de verwachtingen voor 2015. Het bedrijf gaf daarbij wel aan dat de vergelijkingsbasis in het vierde kwartaal lastiger wordt, zeker op het gebied van de juridische en financiële dienstverlening. Ondanks reorganisatiekosten van circa 35 miljoen euro voorziet Wolters een verbetering van de operationele winstmarge tot 21 à 21,5 procent.
Cijfers ING iets beter dan verwacht
ING (plus 1 procent) meldde woensdag een nettowinst van 1,06 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 928 miljoen euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor eenmalige posten kwam de winst uit op 1,09 miljard euro. Daarmee was de zogeheten onderliggende winst 3 procent lager dan in het derde kwartaal van 2014.
ING heeft per saldo meer winst geboekt dan verwacht, vooral dankzij lagere risicokosten voor slechte leningen, stelde analist Matthias De Wit van KBC Securities woensdag. Volgens De Wit lag dat bedrag 9 procent hoger dan de gemiddelde verwachting in de markt.
Nationale-Nederlanden verrast positief
Nationale-Nederlanden (+0,2 procent) heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Wel verdubbelde de operationele winst uit voortgezette activiteiten bijna, zo bleek woensdag uit een tussentijds handelsbericht.
De operationele winst uit voortgezette activiteiten verdubbelde bijna, naar 392 miljoen euro. Deze stijging werd met name gedreven door de leven-activiteiten in Nederland. Ook droeg ontvangen dividend bij aan een betere bedrijfsresultaten.
De prestaties waren veel beter dan voorzien, door goede onderliggende prestaties en enkele eenmalige effecten, constateerde KBC woensdag.
Het operationeel resultaat was 392 miljoen euro, waar de Belgische bank rekende op 252 miljoen euro en de marktconsensus 281 miljoen euro bedroeg. Ook de solvabiliteitspositie verbeterde, volgens de kenners onverwacht, bij een erg sterke kasstroom.
DSM kan belegger niet bekoren
De strategie-update waar speciaalchemiebedrijf DSM (- 1 procent) woensdag mee kwam is ,,niet zo spannend'', aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. DSM mikt op een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) met een hoog enkelcijferig percentage in de komende 3 jaar en een toename van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (roce) met een hoog dubbelcijferig aantal basispunten per jaar.
De ebitda-prognose is volgens Van Beek in lijn met de verwachtingen. De marktvorser had liever een uitsplitsing van de doelstellingen gezien voor de onderdelen Nutrition en Performance Materials, waarvoor wel besparingsdoelstellingen werden gegeven. Ook had Van Beek beantwoord willen zien hoe DSM de B2C-markt wil aanpakken.
Bouwer Heijmans ziet verbetering
Bouwbedrijf Heijmans (+3,4 procent) heeft in het derde kwartaal verdere verbetering bij de woningbouw gezien, maar bij het onderdeel infra staat de omzet nog altijd onder druk. Dat liet Heijmans woensdag weten in een tussentijds handelsbericht.
Volgens Heijmans was bij vastgoed en woningbouw het afgelopen kwartaal sprake van een forse stijging van de omzet en een verbetering van het operationeel resultaat in vergelijking met vorig jaar
Koerstik voor Volkswagen
Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging woensdagochtend hard onderuit op de beurs in Frankfurt. Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek, waaruit duidelijk werd dat nog eens 800.000 auto's uitstoot-onregelmatigheden vertonen.
Volkswagen kelderde ruim 8 procent. Het concern schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto's waar de uitstootwaarden niet correct zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl